Hangi ülkelerde din yok?
Benzer önlemler Doğu Almanya ve Çekoslovakya’da da alındı. Sovyetler Birliği, daha sonra kontrolü altına aldığı Orta Asya ülkeleri gibi kendi etkisi altındaki yerlerde kamusal dini ifadeyi bastırmaya çalıştı. Bugün Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmen ateisttir.
Yurt dışında din dersi var mı?
MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Köse, “Din eğitimi birçok Avrupa ülkesinde eğitimin standart bir parçasıdır. Bazı ülkelerde 14 yaş üstü, bazılarında ise 16 yaş üstü öğrenciler istemezlerse zorunlu eğitimden muaf tutulmaktadır.” dedi.
Almanya’da din dersi var mı?
Federal Anayasa’nın 7. maddesine göre, din eğitimi kamu okullarında zorunludur. Eyaletler, Anayasa’nın bu maddesine dayanarak kiliselerin yönetimi altında kamu okullarında din eğitimi sağlasa da, Müslüman öğrencilerin kendi dinlerini öğrenmeleri önünde hala önemli engeller bulunmaktadır.
Avrupa’da zorunlu din dersi var mı?
Avrupa’da Din Eğitimi Birinci grupta yer alan Finlandiya, İsveç, Norveç ve Yunanistan gibi ülkelerde din eğitimi zorunludur ve bu zorunluluğun derecesi ülkeden ülkeye değişmektedir.
Hangi ülkede din dersi yoktur?
A. Din eğitimine mezhep/din temelli yaklaşımı uygulayan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Portekiz. Portekiz hariç bu ülkelerin hepsinde öğrenci ya bir din dersi ya da alternatif bir ders almak zorundadır.
ABD’de din dersi var mı?
Amerika’da, devlet ilkokul ve ortaokullarında din eğitimi yoktur. Tarih derslerinde, dünya dinleri hakkında yalnızca belirli bilgiler verilir. Ancak, ders dışı kulüp etkinlikleri arasında, örneğin, “Hristiyan dostluk kulüpleri” ve ayrıca satranç, tarih, tiyatro ve matematik kulüpleri de vardır.
İngiltere’de din dersi var mı?
İngiltere’de din eğitimi zorunlu bir derstir. Ancak zorunlu olması önemli bir ders olduğu anlamına gelmez. Röportajlar ve çalışmalar din eğitiminin İngiltere’de yeterince değer görmeyen bir konu olduğunu göstermektedir.
Fransa’da din dersi var mı?
Fransa’da 1905’te Kilise ile Devleti tamamen ayıran yasadan bu yana din eğitimi kamu okullarında yer almamaktadır. Fransa’daki bu uygulama aynı zamanda Müslüman toplumun kamu okullarında din eğitimi alma özgürlüğünü de kısıtlamaktadır.