Münasebat-ı kuran ne demek?
Kur’an-ı Kerim’in erişilmez üstünlüğünü ifade eden terim, bu konuda yazılmış eserlerin ortak adıdır. Kur’an-ı Kerim’in kendine özgü anlatım tarzını ifade eden bir terimdir.
Mübhematül kuran ne demek kısaca?
“Mübhemâtü’l-Kur’an”, Kur’an’da gizli kalmış, bir başka deyişle klasik tefsir usulünce açıkça anlaşılmayan bazı kelimeleri inceleyen bir ilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Müşkilil Kuran ne demek?
Bu sebeple tefsir ilmindeki anlamda “Müşkilü’l-Kur’an” terimi, her ne kadar bazı sebeplerden dolayı manası belirsiz olan âyetleri de içine almakta ise de, daha çok “çatışma ve saldırganlık intibaı uyandıran âyetler” anlamında kullanılmaktadır.
Ulumil Kuran ne demek?
* Ancak “Ulum-u Kur’an” teriminin içeriği, nelerin dahil, nelerin hariç olduğu konusunda bir görüş birliği yoktur. -Kur’an’la doğrudan ilgisi olmayan ilimler de dikkate alınabilir.
Münasebetül Kur’an ne demek?
Mustafa Şentürk, Münasebetü’l-Kur’an: Ayet ve Sureler Arasındaki İlişkiyi Yeniden Düşünmek.
Münaseha ne demek fıkıh?
Fıkıh terimi, mirasın taksiminden önce ölen kişinin mirasından kalan payın mirasçılarına intikalinin hesaplanması demektir.
Garibul Kuran ne demek?
Garibü’l-Kur’an, Kur’an-ı Kerim’de geçen, Kureyş dili dışındaki yabancı dillerden veya lehçelerden gelen anlaşılması güç kelimeleri, sûre ve âyet sırasına göre inceleyen ilimdir.
Müteşabihul Kur’an ne demek?
Müteşabih (Arapça: متشابه), manası açıkça belli olmayan Kur’an âyetleri ile benzeri bazı hadisler; Kur’an âyet ve hadislerinin mecaz anlam taşıyan ifadelerine “müteşabih” denir.
Mübhem ne demektir?
“Gizli ve kapalı olmak” anlamına gelen ibham kelimesinin sıfat hali olan mübhem, “kapalı kalan, örtüsü bilinmeyen şey” anlamına gelir. Tefsir ilminde, ismi doğrudan doğruya zikredilmeyen, ancak isim, zamir, tanıtıcı isim, lakap ve sıfatlarla kapalı bir şekilde ifade edilen kelimeyi ifade eder.
Tencimül kur’an ne demektir?
Bu ilim dalı, en geniş anlamıyla Kur’an-ı Kerim’i parça parça, ayet ayet veya pasaj ayet indirerek inceleyen bir ilimdir.
Mecazul Kuran ne demek?
Kur’an-ı Kerim’deki mecazlı sözcüklerin yorumunu inceleyen bilim dalı ve bu dalda yazılmış eserlerin ortak adı. İslam dininin kutsal kitabı. Kelime veya birleşmenin gerçek anlamının dışında bir ilişki ve varsayımla kullanılmasına işaret eden bir belagat terimi.
Emsalül Kuran ne demek?
Kuran-ı Kerim’de geçen örnekler “Emsalü’l-Kur’an” ifadesiyle ifade edilmiştir. Bu cümledeki “önceki” kelimesi çoğul olup tekil hali “benzetme”dir. Arapçada “mesel” kelimesi “misil” ve “örnek” anlamına gelir, Türkçede de kullanılır ve “benzer” veya “bir şeyin örneği” anlamına gelir…
İstinsah-ül-Kuran ne demek?
Hz. Osman’ın derlenmiş Kuran’ı yeniden yazma eylemine Kuran’ı kopyalamak denir. Kuran’ı kopyalama meselesi, Kuran’ın metinleştirilmesi bağlamında tartışılan önemli bir konudur. Kuran’ı kopyalama meselesi aynı zamanda kıraatlerle ilgili bir konudur.
Meanil Kuran ne demek?
Kur’an-ı Kerim’in filolojik tefsirini ve bu dalda yazılmış eserleri inceleyen bilim dalının ortak adı. İslam dininin kutsal kitabı. Kur’an-ı Kerim ile ilgili bilimleri ifade eden bir terim; Bu bilimler hakkında yazılmış eserlerin ortak adı.
Üslubul Kuran nedir?
“Uslubu’l-Kur’an” terimi, kelimelerin düzenlenmesinde ve ifadelerin seçiminde kullanılan yöntemi ifade eder. Kur’an’ın üslubu, hem kelimelerin seçiminde hem de cümlelerin yapısında Kur’an’ı ifade etmenin benzersiz yolunu ifade eder.
Müteşabihul Kuran ne demek?
Müteşabih (Arapça: متشابه), manası açıkça belli olmayan Kur’an âyetleri ile benzeri bazı hadisler; Kur’an âyet ve hadislerinin mecaz anlam taşıyan ifadelerine “müteşabih” denir.
Tefsirde müphem nedir?
İsnadında veya metninde ismi açıkça belirtilmeyen bir râvi bulunan hadis.
İcazül Kur’an ne demek?
İ’caz, zayıflık anlamına gelen a’cz kökünden gelen if’al ölçüsünde bir mastardır. Birinin acizliğini ortaya koymak, birini aciz kılmak veya onu aciz bulmak anlamına gelir (Ragıp, ACZ art.; Zebidî, ACZ art.). Bu anlamda, acz kökünün fiil ve isim şekli Kur’an-ı Kerim’de kullanılmıştır.
Garibul Kuran ne demek?
Garibü’l-Kur’an, Kur’an’da geçen, yabancı dillerden veya Kureyş dili dışındaki lehçelerden gelen müphem kelimeleri, sure ve ayet sırasına göre inceleyen ilimdir.